Training 'Praten als Brugman' weer enthousiast ontvangen
optimaaltalent
25 november 2021 
in Nieuws

Training 'Praten als Brugman' weer enthousiast ontvangen


Deze maand werd onze jaarlijkse 2-daagse training 'Praten als Brugman' weer verzorgd door onze trainer en specialist Viktor Steijger. In de rustieke boerderijomgeving op het Land van Es in Strijen werden de deelnemers ondergedompeld in de prikkelende wereld van overtuigen en beïnvloeden. Met een gemiddelde cijfer voor zijn inspiratie en bevlogenheid werd Viktor beoordeeld op een 8,8. Lees hieronder waar het over ging en wat de enthousiaste reacties waren van twee deelnemers.


Inhoud training

De challenges, werkvormen en onderwerpen spitsten zich in de training toe op:

  • Onder druk op een verbindende manier aangeven wat je denkt, vindt en voelt en waarbij de relatie goed blijft!;
  • Omgaan met conflicten op een charmante manier, op een ‘prettige manier ruzie maken op de inhoud’;
  • Inzicht in impactvolle feedbacktechnieken en deze onder spanning en cruciale gesprekken leren toepassen in simulaties;
  • Inzicht in verschillende overtuigingsstijlen en gedragsvoorkeuren zodra het spannend wordt;
  • Reflectie en spiegel over de positie die jezelf inneemt als ‘koning(in) of knecht’;
  • Je verhaal, pleidooi of presentatie laten plakken met aangereikte succesfactoren;
  • Je presentatie smeuïger, levendiger, aantrekkelijker maken met smaakmakers, de zogeheten ‘claptraps’ (zoals de kracht van een metafoor, oneliner of de tripling methode);
  • Onder druk te presenteren zonder te raaskallen;
  • Boeiend presenteren op de zeepkist;

Speak softly, but carry of big stick

Terugblik Viktor

Het is en feest om deze open training te geven. Dit is zo’n leuk en boeiend onderwerp, dat niet alleen relevant is op het werk, maatschappelijke rollen, maar ook in je privésituatie. Ik had dit jaar maar liefst 14 deelnemers (helaas waren er vier door griep of Covid geveld). Er waren deelnemers bij die ik gecoacht heb of jaren geleden eens begeleid heb in een in-company training. Ze kwamen niet alleen uit Zuid-Holland, maar ook Brabant, Noord-Holland of zelfs helemaal uit de achterhoek. Vanuit de overheid, bedrijfsleven of zzp’ers. En er zaten vier generaties in de groep. Dat geeft een enorme diversiteit en leuke groepsdynamiek. Als je erbij stil staat, realiseer je dat ieder mens dagelijks te maken heeft met situaties van beïnvloeden en overtuigen. En het punt is, dat de meeste mensen, als je goed luistert, wel een punt hebben, maar dat punt vaak niet zo goed weten te maken.

Het punt is, dat de meeste mensen vaak wel een punt hebben, maar dat punt vaak niet zo goed weten te maken -Viktor Steijger-

   


Reactie deelnemer Willem Damen

Druk in een cijfer van 1 tot 10 uit in hoeverre je je ontwikkelvragen hebt bereikt. 8

Wat merk je dat je anders doet sinds de start van de training of het coachtraject? “Ik ben me dagelijks meer bewust van datgene dat ik geleerd heb en pas het toe, of kom erachter dat ik ook anders kan communiceren. Nee is ook een antwoord, maar ik verpak de “nee” met een inleidende zin om het zachter te maken, dat past mij!” Waaraan merk je dat je met de geleerde skills impact hebt gehad binnen jouw omgeving/organisatie? “Mijn duidelijke antwoorden worden gewaardeerd.”
Wat vond je het meest waardevol in de training, het coachtraject of de workshop? “Het complete plaatje was aantrekkelijk , theorie en praktijk was goed in verhouding.”
Welke onderwerpen zijn jou het meest bijgebleven? “Hoe je presentatie skills kan ontwikkelen in het algemeen en de handvaten die ik aangereikt kreeg.”
Wat krijg je terug van collega's over jouw nieuwe skills? “Positieve reacties in de zin van dat ik duidelijker ben in mijn manier van communiceren.”
Geef een cijfer voor de rol van de trainer/teamcoach als het gaat om communicatie, uitvoering, werkvormen en het ontwikkelprogramma. 9
Zou je deze training of dit coachtraject aanbevelen aan een collega of bekende? Heb je iemand specifiek in gedachten wie je dit ook gunt? Zo ja, wie/welke persoon denk je aan? “Ik zou deze training aan kunnen bevelen aan velen” Wat ik verder (sterke onderdelen, werkvormen, onderwerpen, aandachtspunten voor verbetering) kwijt wil, is: “Heel positief was dat er een super veilige sfeer werd gecreëerd door een ieder zodat je vrijuit kon spreken zonder (ver)oordelen!”   


Reactie deelnemer Denise Rodenburg

Wat merk je dat je anders doet sinds de start van de training of het coachtraject? “Ik sta meer stil bij technieken die ik kan gebruiken om over te komen, zonder daadwerkelijk op de inhoud in te gaan.”
Waaraan merk je dat je met de geleerde skills impact hebt gehad binnen jouw organisatie? “Ik vind het leuk om een beetje te experimenteren met de skills en merk daardoor dat ik het minder vervelend vind om te spreken als ik niet veel over de inhoud weet.” 

Wat vond je het meest waardevol in de training, het coachtraject of de workshop? “De technieken (moet ze nog wel een beetje eigen maken)”
Welke onderwerpen zijn jou het meest bijgebleven? “De claptraps!”
Zou je deze training of dit coachtraject aanbevelen aan een collega of bekende? Heb je iemand specifiek in gedachten wie je dit ook gunt? Zo ja, wie/welke persoon denk je aan? “Ja, al gedaan bij een collega!”

Over de schrijver
optimaaltalent
Reactie plaatsen