Diamantwijze®

Krachtige tool voor wendbaarheid,
vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

De Diamantwijze®

Ben jij klaar om je talent van vandaag naar het talent van morgen te tillen? In een wereld die razendsnel verandert, is het essentieel om toekomstbestendig te zijn. Hoe wendbaar, vitaal en goed afgestemd ben jij op de dynamische uitdagingen van vandaag? En nog belangrijker, hoe duurzaam inzetbaar ben je eigenlijk?

Soms is het nodig om een stap terug te doen en het grotere plaatje te bekijken. Juist door het geheel te overzien, kun je betere beslissingen nemen. Hier komt de Diamantwijzer om de hoek kijken – jouw ultieme hulpbron. Ontdek hoe deze krachtige tool je kan helpen om met een frisse blik naar situaties te kijken en de juiste keuzes te maken voor een duurzame toekomst. Vanaf nu zie je weer het bos in plaats van alleen de bomen, zoals het gezegde gaat. Ontdek de heldere weg naar het herwinnen van zin en focus in jouw wereld."

De Diamantwijze®:

  • Wijst je de weg
  • Biedt een wijze van beschouwen
  • Geeft wijsheid voor vitaliteit, wendbaarheid en duurzame inzetbaarheid


Essentie

De Diamantwijze® is een toetssteen met een online test en uitgebreide rapportage waaraan jezelf, als leidinggevende of als coach kunt aflezen hoe iemand ervoor staat met zijn fysieke en mentale wendbaarheid, competenties, vitaliteit en werkgeluk.

Aandachtsgebieden: 6C-facetten

De Diamantwijze® bestaat uit zes zogenaamde ‘C-facetten’ die een integrale kijk opleveren op duurzame inzetbaarheid. Wij vervangen hier duurzame inzetbaarheid voor wendbaarheid. Daarbij hanteren wij een integrale en holistische visie voor wendbaarheid.

Daaronder verstaan wij: Wendbare werknemers zijn toekomstbestendig, vitaal, waardevol en ervaren het meeste werkgeluk. Zij halen het beste uit hun talenten als ze proactief de zes levensdomeinen op orde hebben. Zodoende zijn zij in staat om hun functie optimaal uit te (blijven) oefenen of de mogelijkheid te houden om een nieuwe baan te krijgen of om werk te creëren.

De zes domeinen:

Context
Omgeving & Omstandigheden
Geheel van omgevingselementen, verband, situatie en samenhang, privé en zakelijk

Conditie

Fysiek & voeding|

Actuele gezondheidstoestand en toestand waarin het lichaam verkeert

Competentie

Vaardigheden & Gedrag

Bekwaamheid, capaciteit en succesvol werkgedrag

Convictie

Waarden & Overtuigingen

Standpunten, mening, opvatting en geloof

Complexie
Eigenschappen & Identiteit

Gemoedsgesteldheid, temperament, karakter en persoonlijkheid

Connectie
Spiritualiteit & Zingeving

Een verbinding vormen met een groter iets dan jezelf

"If you are not at the table, 

you are on the menu. "

-Engels gezegde-

Productie

De Diamantwijze® (sinds 2018) is een initiatief van Optimaal Talent BV te Oud-Beijerland. Het is in samenwerking met het bedrijf Mylogin in 2018 tot stand gekomen. Het gehele gedachtengoed, zoveel mogelijk op basis van evidence-based onderzoek en (praktijk)theorie, praktijkvoorbeelden en toepassing van de Diamantwijze® en ruim 80 coachoefeningen zijn uitgebreid na te lezen in de in 2019 uitgebrachte management- en coach boek “Wendbaar werken – coachen bij vitaliteit en werkgeluk” en Blij(f) wendbaar. Bevlogen aan het werk met jezelf, je team en je organisatie”.

Ook in het nieuwe “Van sluimeren naar sprankelen” (verschijning 2024) is er ruime aandacht voor de Diamantwijzer met vele praktijkvoorbeelden en werkvormen en coachoefeningen.

Bijdragen

De Diamantwijze® is opgesteld op basis van (semi)wetenschappelijke modellen en theorieën door Stephen Steijger en Viktor Steijger. Op basis van deze inzichten en hun praktijkervaring zijn stellingen geformuleerd waarbij zij tot zes C’s en 36 subfacetten zijn gekomen.

Wetenschappelijke analyses zijn in 2021 uitgevoerd door Dr.Laura Jonker (XOET), in het verleden verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bij de totstandkoming en de continue doorontwikkeling van dit holistische instrument hebben samenwerkingspartner Otto Doorenbos en prof dr. Mandy van der Velde van de Faculteit Recht, Economie & Bestuur en Organisatiewetenschappen van de Universiteit Utrecht een belangrijke bijdrage geleverd aan het op een hoger plan brengen van de online Diamantwijze®-test.

Doe een wendbaarheidscheck!

Lees HIER het artikel 'Doe een Wendbaarheidscheck' 

Gepubliceerd op Managementboek.nl/actueel - februari 2019


Wil jij weten waar je staat op het gebied van vitaliteit en wendbaarheid?

Dan hebben we een mooi aanbod voor je:
De (online) Diamantwijze®-test + rapportage + coachgesprek waarin de testresultaten worden besproken + boek Wendbaar Werken + invulbaar werkboek voor € 399 (normale prijs € 475)

Over Optimaal Talent

Wij zijn vanaf 2001 actief als teamcoach & trainer. We schreven zes coach- en managementboeken over leiderschap en teams. Met onze ervaring op het gebied van teams en organisaties weten wij feilloos te herkennen waar het lekker loopt én waar het mis gaat. Doorhebben wat het team moet koesteren, maar ook welke interventie er gevraagd wordt. Wij werken in een periode van een aantal maanden toe naar aantoonbare verandering en verbetering.


De trainers/coaches van Optimaal Talent zijn gecertificeerd en/of aangesloten bij beroeps- en brancheorganisaties zoals NOBCO, CRKBO, Coachfinder, EMCC en VESB.