Review NLP-training:
optimaaltalent
09 december 2021 
in Nieuws

Review NLP-training: "Het was heel inspirerend"Dit najaar werd onze jaarlijkse 2-daagse training ”Realiseer je dromen met NLP” weer verzorgd door onze trainer Viktor Steijger. De deelnemers kijken met veel waardering terug. “De manier waarop de training wordt gegeven is geweldig. De trainer geeft aan iedereen genoeg aandacht. Hij is niet bang om zichzelf ook kwetsbaar op te stellen. Je krijgt echt een wij-gevoel. Deze training gun je iedereen.”"Een (denk)fout die je telkens herhaalt, is eigenlijk een besluit." -Viktor Steijger-


Viktor blikt terug op de NLP-training

Ik heb weer met ongelooflijk veel plezier deze open training mogen verzorgen. Voor een groep zeer dankbare deelnemers. Dat voelt enorm goed. Ik ben trots op de manier waarop wij het als bureau vormgeven. De eerlijkheid gebiedt namelijk te zeggen dat de manier waarop ik de NLP-stof – NLP staat voor neuro linguïstisch programmeren - destijds bij een erkend opleidingsinstituut kreeg aangeboden in een 2-jarige Coachopleiding Internationale Master Practitioner NLP, stond echt mijlenver van mij en onze bureaufilosofie af. Te Amerikaans, teveel jargon en een stroming met veel rare woorden, kunstmatig en vooral oppervlakkige en dunne onderbouwing."De kunst is te denken in je welletjes, in plaats van in nietjes."


Door vakkundig eigenwijs te zijn en vanuit onze eigen visie te werken met veel betere onderbouwing uit de moderne wetenschappelijke Positieve Psychologie, te kiezen voor toegankelijke taal, met veelal eigen gecreëerde werkvormen en voorbeelden, staat deze NLP-training echt in het verlengde van onze bureauwerkwijze en mezelf hoe ik in het leven sta. En dat voelt nu echt authentiek en is ontzettend leuk.

Immers, denken over je denken, daar komen we in onze drukke maatschappij weinig aan toe. Dat moet je echt organiseren en stimuleren. En dan vooral denken over je routines, gebaande denkpaadjes en -routes, valkuilen en hardnekkige (denk)patronenVeel mensen zijn inmiddels steengoed te denken in nietjes, in plaats van in welletjes. Sterker nog, een (denk)fout die je telkens herhaalt, is eigenlijk een besluit. En…een denkfout kan zelfs een droomidee of je droombaan kosten. 

Ik heb deze training opgezet als een coaching-achtige training, waarbij we de diepten en lagen raken die je meestal ook in 1-op-1 coaching bereikt. In veilige openheid en kwetsbaarheid, zodat de deelnemers ook ten diepste van elkaar leren. Dat geeft echt mooie gesprekken en verbinding. Het was hartverwarmend. De groep deelnemers wil er zelfs een vervolg aan geven!

"Focussen op wat je niet wilt, maakt je denken tot een vijand."


De onderwerpen, opdrachten en werkvormen spitsten zich in de 2-daagse training toe op:

  • Inzicht en diverse coachoefeningen voor positief denken, zoals reflecteren met de ‘Logische Niveaus’;
  • Teamopdracht: ervaren en beleven wat group pressure en een krachtenveld doet met je gedrag;
  • Omgaan met mentale blokkades, zoals ‘kwelgeesten’;
  • Reflectie op je grondhouding en invloedsstrategieën: waar kan je (nog meer) regie nemen of proactiever zijn?
  • Reflectie op belemmerende overtuigingen en handvatten om deze om te buigen;
  • Coachoefening: aanboren van verstopte wijsheid, kwaliteiten en talenten;
  • Inzicht en handvatten om je ambities en doelen te realiseren met de DISNEY-strategieën en de coachoefening “Raket naar succes”.


In de rustieke boerderijomgeving op het Land van Es in Strijen werden de deelnemers ondergedompeld in de prikkelende wereld van NLP en de kracht van positief denken en doen. Met een gemiddelde cijfer voor zijn inspirerende en bevlogen begeleiding werd Viktor gewaardeerd met een 9,3.  

Reactie deelnemer Manon Janssen

Geef in een cijfer van 1 tot 10 aan hoe tevreden je bent over de training. 9  
Druk in een cijfer van 1 tot 10 uit in hoeverre je je ontwikkelvragen hebt bereikt. 9
Wat merk je dat je anders doet sinds de start van de training of het coachtraject? “Ik heb kennis gemaakt met mijn 'Ikken' (kwelgeesten). Ik heb meer invloed in hoeverre mijn Ikken de regie voeren in mijn doen en laten. Ik heb het gevoel zelf de regie in handen te hebben en niet mijn stemmingen (lees Ikken).”

Waaraan merk je dat je met de geleerde skills impact hebt gehad binnen jouw organisatie? “Mijn collega's merken dat ik meer reageer op inhoud dan op emoties.”
Wat vond je het meest waardevol in de training, het coachtraject of de workshop? “Kwelgeesten benoemen, logische niveaus”
Aan welke onderwerpen of thema's zou je in de toekomst nog meer aandacht willen besteden? “Voice dialogue”.
Welke onderwerpen zijn jou het meest bijgebleven? “Invloedstrategieën.”  


Reactie deelnemer Claudia Hoek-Bijmolen

Geef in een cijfer van 1 tot 10 aan hoe tevreden je bent over de training. 10
Druk in een cijfer van 1 tot 10 uit in hoeverre je je ontwikkelvragen hebt bereikt. 8  
Wat merk je dat je anders doet sinds de start van de training of het coachtraject? “Ik probeer anders te denken, positiever. Meer vertrouwen in mezelf en wat ik kan.”
Waaraan merk je dat je met de geleerde skills impact hebt gehad binnen jouw organisatie? “Doordat ik anders probeer te denken, neem ik automatisch collega's mee in het omdenken.”
Wat vond je het meest waardevol in de training? “In een veilige omgeving inzien wat het probleem is waar je mee worstelt en zien waar anderen mee worstelen. Het vermogen om anderen te helpen en ze zien opbloeien is fantastisch. Dat geeft een enorme boost.”
Welke onderwerpen zijn jou het meest bijgebleven? “Het "spelletje" om te laten zien hoeveel invloed een groep heeft. Zowel positief als negatief. Heel bijzonder.”
Zou je deze training of dit coachtraject aanbevelen aan een collega of bekende? “Ja, een dochter van een vriendin en een collega.”
Wat ik verder (sterke onderdelen, werkvormen, onderwerpen, aandachtspunten voor verbetering) kwijt wil, is: “Wat ik super goed vind is het gevoel van veiligheid. Niets is fout. Alles is positief. Je krijgt de ruimte om te leren, om te zeggen wat je wilt zonder dat het tegen je wordt gebruikt. Het delen van je gevoelens met anderen die totaal onbekend zijn is heel bijzonder. De inzichten die je krijgt over jezelf en anderen. De sterke punten in jezelf zien waardoor je je medemens kunt helpen. Ik heb eigenlijk geen aandachtspunten. De manier waarop de training wordt gegeven is geweldig. De trainer geeft aan iedereen genoeg aandacht. Hij is niet bang om zichzelf ook kwetsbaar op te stellen. Je krijgt echt een wij gevoel.”

Over de schrijver
optimaaltalent
Reactie plaatsen