Verklein je blinde vlek, leer verborgen kansen te benutten.

“Ik wist dat er iets niet klopte, maar ik was gefocust op de inhoud.”

Deze opmerking krijg ik vaak terug op de training Mensen leren lezen waar ik zowel gezichtsexpressies (=micro-expressies) als lichaamssignalen (=macro-expressies) behandel. Ik zie dat veel mensen wel iets registreren, maar het vaak niet duiden of er wat mee doen.

“Veel mensen kijken wel, maar observeren niet.”

We hebben onszelf aangeleerd veel over de inhoud te communiceren. Tel daarbij de jachtigheid en werkdruk met een agenda vol afspraken, dan zijn mensen geneigd om op de automatische piloot te vliegen.
En buiten dat, veel mensen hebben nu eenmaal een inhoudelijke oriëntatie.
Geloof me, bij iedereen is er wel ‘een hoek af’. Er scheelt bij iedereen wel wat.
In rollen en functies worden we allemaal geconfronteerd met de noodzaak om een aantal zaken op ons te nemen waar we van nature geen talent voor hebben.
Maar wie alleen een inhoudelijke bril opzet, mist een hoop verborgen kansen.
Echter, je communicatierepertoire heb je overal nodig. Als je een onderontwikkelde observatiespier hebt, ga je een hoop kansen of wendingen missen die zich voordoen.

“Geloof me, bij iedereen is er wel ‘een hoek af’.
Er scheelt bij iedereen wel wat.”

Ik ben al lange tijd groot fan van Richard Wiseman, hoogleraar psychologie, die paranormale verschijnselen onderzoekt en thema’s als kans, verandering, bedrog en overtuiging. In zijn boekklassieker ‘Zie jij de gorilla?’ legt hij uit hoe je verborgen kansen kunt zien en benutten. Het boek is geschreven voor iedereen die wel eens zegt: ‘had ik daar maar aan gedacht’ en die wil leren om kansen te zien en te benutten. Wiseman noemt dit ‘de onzichtbare gorilla’s kunnen zien’.

“Blinde vlekken: het mechanisme waardoor we kansen en mogelijkheden niet zien.”

– Richard Wiseman, auteur ‘Zie jij de gorilla?’-

Ik weet dat het mogelijk is om te leren blinde vlekken uit te schakelen zodat je het maximale kunt halen uit de kansen in je privéleven en op je werk, je vernieuwende ideeën kunt bedenken en flexibel kunt reageren op issues.

Onze 2-daagse training “Mensen leren lezen” is gebaseerd op de wetenschappelijke ontdekkingen van dr. Paul Ekman. Ekman is gespecialiseerd in het lezen van gezicht, lichaam en stem om de waarheid en leugens bloot te leggen in criminele onderzoeken. De fascinerende drama serie LIE TO ME is geïnspireerd op zijn gedachtegoed.

Hier alvast drie tips om meer gorilla’s te spotten:

  1. Ontwikkel een derde zintuig
  2. Kom in een krampvrije modus
  3. Leer illustrators en manipulators te duiden

Tip 1. Ontwikkel een derde zintuig
Een rivier zonder oevers is een moeras. Talent heeft ook oevers nodig. Hefboomvaardigheden zijn de oevers
van talent. Het zijn vaardigheden die je helpen om meer uit je talent te halen. Een hefboomvaardigheid zoals ‘een derde zintuig’ ontwikkelen vraagt een stuk meer inspanning dan het ontwikkelen van taakgericht talent, maar als je die helemaal onder de knie hebt, zal dat leiden tot een hoge professionaliteit. Leer naast te kijken ook te observeren. Maar als het inzetten ervan leidt tot meer effectief zijn in je talent, is de energiebalans positief. Ik zeg: breng dit op een haalbaar en functioneel niveau, hier kun je stappen maken!

Tip 2. Kom in een krampvrije modus, wees present
Zorg dat je in een relaxte modus komt. Kom ruim op tijd, bereid je vooraf goed voor en wees present in het hier-en-nu. Bedenk voor je zelf hoe dat voor jou het beste werkt en doe daar meer van.
Hier zit je grootste winst!
Leer jezelf aan om ook de werkruimte te scannen en hoe iedereen erbij zit. Benut je mentale bandbreedte voor een deel ook op het groepsproces. Je kijkt bijvoorbeeld regelmatig rond naar de aanwezigen en benoemt wat er zich aandient in het proces met elkaar.

Tip 3. Leer illustrators en manipulators te duiden
Als mensen overtuigd zijn van wat ze zeggen, praten ze met hun handen. Gebaren met opgerichte open handpalmen duiden in het algemeen op eerlijkheid, onschuld, openheid of gastvrijheid. Dit noemen we illustrators ofwel eerlijkheidssignalen. Het gaat erom dat je de afwijking van hun normale gedrag gaat zien ofwel de baseline. Als mensen plotseling gaan friemelen, krabben, lippen likken, aan sieraden zitten of aan zelfaanraking doen, is dat een moment waarop er sprake kan zijn van manipulators ofwel liegsignaal.
Dat moet je natuurlijk wel checken, het is een hot spot waar je wat mee moet.
“Ik zie dat er iets gebeurt bij je, klopt dat?’

Wij wensen je veel extra gorilla’s toe.