Ontdek de vonk

Navigeren tussen vinken en vonken in je carrière!

Ervaar je sluimerende gevoelens van onrust? Heb jij de ideale baan al gevonden, die als een comfortabele jas om je heen past? Een verkeerde baan kan al je levenslust wegnemen. Dan is het tijd om actie te ondernemen, want werkenden hebben momenteel de touwtjes in handen. In deze blog leer je hoe je die perfecte baan kunt ontdekken.

Hoewel kandidaten dit al een tijdje hebben gemerkt, was het voorheen meestal conjunctureel. Nu zullen we zien dat zelfs in een periode van economische neergang kandidaten nog steeds in een leidende positie verkeren, vanwege verschillende maatschappelijke en demografische factoren, waaronder de vergrijzing en de aanzienlijke groei van het aantal zelfstandige professionals die ondernemerschap combineren met werk. De Stille Revolutie heeft al plaatsgevonden. Laten we eens kijken wat de toekomst in petto heeft.

Hierbij opmerkelijke talenttrends van 2023 in Nederland op een rij:

  • 76% van alle werknemers staat open voor nieuwe kansen;
  • 8 op de 10 mensen die het afgelopen jaar gestart zijn in een nieuwe baan staan open voor nieuwe kansen;
  • 8 op 10 mensen verkiest mentale gezondheid en een goede balans tussen werk en privé boven een succesvolle loopbaan 
    (succes in een loopbaan is geen hoofdprioriteit meer);
  • 39% is “actief op zoek naar een baan”. Hiermee bedoelen we dat ze nu op zoek zijn, of van plan zijn om dit in de komende 6 maanden te doen;
  • 37% twijfelt om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. 


Kortom, Jobhoppen is de norm geworden.


Dit is geen geïsoleerde gebeurtenis, maar een universele beweging. De dreiging van een groot verloop zal een vast onderdeel zijn van het nieuwe talenttijdperk en de belangrijkste HR-agenda voor de komende jaren. Binden is het nieuwe werven. 

Bron: Page Insight. De onzichtbare revolutie


Overweeg je een nieuwe baan? Is het tijd voor verandering? 

Iedereen heeft weleens meegemaakt dat je een eerste baan aanneemt, ontdekt wat je wel en niet aanspreekt, je sterke en zwakke punten leert kennen en na verloop van tijd van baan verandert om dichter bij je ideale match te komen. In het beste geval blijf je dit proces herhalen totdat je op een dag beseft: "He, ik heb eindelijk de perfecte baan gevonden." Je voelt je geweldig, je kunt jezelf zijn, en je kunt de nodige compromissen sluiten. Natuurlijk, elke baan vereist wel enige mate van concessie. Soms voer je taken uit die je geen energie geven, word je niet volledig uitgedaagd of zou je graag meer ontwikkelingskansen willen hebben. Gelukkig zijn er signalen die aangeven of een baan geschikt voor je is of niet, ongeacht je functieniveau. Laten we eens kijken naar veelvoorkomende signalen, zowel positief als negatief, die aangeven of je de ideale baan hebt gevonden.


Signalen

Beschouw het als een goed teken als...

Zie het als een verontrustend teken als...

Tevreden over je werk

In het werk dat je doet, kun je je volledig uiten. Je ervaart je werkinhoud als zinvol.

De baan voelt aan als gewoon werk. Toen je deze functie aannam, dacht je bij jezelf: "Ik doe dit totdat ik iets beters vind of het is een tijdelijke baan."

Achter je keuze staan

Je hebt deze baan gekozen omdat deze als
een tweede huid aanvoelt. Wat je leuk vindt
om te doen en waar je goed in bent, komen samen.

Je hebt de baan gekozen omwille van anderen, voor de balans thuis of om aan de verwachtingen van je ouders te voldoen.

Kansen

Deze baan stimuleert je persoonlijke en professionele groei. Je leert dingen die
anders nooit op je pad zouden zijn gekomen.Je bent aangenomen omdat je een expert bent in je vakgebied, maar nu realiseer je je dat je de enige topper op de afdeling bent.Collega's

Je deelt lief en leed met je collega's, je bent graag in hun gezelschap en ze verrijken
je werk. Je voelt dat je meerdere gelijkgestemden om je heen hebt.

Je kunt niet helemaal jezelf zijn en je gedraagt je anders dan je zou willen.
Een innerlijke stem zegt: "Ik hoef niet per se vrienden te zijn met mijn collega's."

Keuzes

Je werkt bij een organisatie waar je groeikansen hebt en waar het
economisch stabiel is.

De continuïteit is slecht of het bedrijf neemt om verschillende redenen beslissingen die je carrièrekansen verminderen.


Graag sluit ik af met drie benaderingen die mij persoonlijk hebben geholpen om de meest authentieke versie van mezelf te ontwikkelen en om in mijn loopbaan (het is geen renbaan;) de beste lange termijnkeuzes te maken. Het zijn inzichten waarvan ik hoop dat ze ook jou zullen inspireren en ondersteunen op je eigen reis naar professionele groei en vervulling.

Drie essentiële inzichten om te onthouden

  1. Blijf op je tenen lopen. Elke nieuwe baan brengt uitdagingen met zich mee en dat is een goede zaak. Het is niet alleen aan het begin van je loopbaan dat je gedurende de eerste 6 maanden een extra inspanning moet leveren. Op je tenen lopen, groeien en jezelf ontwikkelen zorgt ervoor dat je energiek blijft en je scherp blijft stellen. Dit draagt bij aan voldoening in je werk, maakt het boeiender en leidt tot betere prestaties.

  2. Word steeds beter. Naarmate je vaardigheden zich ontwikkelen, wordt het vinden van de juiste baan eenvoudiger. Je straalt zelfvertrouwen uit, je schittert en je reputatie groeit met je mee. Je bevindt je in een opwaartse spiraal en laadt je batterijen duurzaam op. Je bent een arbeidsmarkt-magneet geworden. De juiste baan zal jou vanzelf vinden.

  3. Maak doelgerichte keuzes die samenvallen. Als je op zoek bent naar een baan die perfect bij je past, waar de wereld op zit te wachten en die goed wordt beloond, kies dan voor wat je echt graag doet. Zorg ervoor dat je omringd wordt door mensen waarmee je een klik hebt en zet je volledig in met passie en toewijding. Dit brengt jou in de ‘sweet spot’, wat vanuit loopbaanoogpunt een uitstekende zet is. Wie dit pad volgt, zal uiteindelijk de juiste baan vinden en hoeft nooit meer te 'werken'. Het draait niet om vinken, maar om te vonken!


Voor HR-adviseurs en leidinggevenden:

Het is onze missie om organisaties te ondersteunen bij het proactief signaleren van kansen om effectief te handelen. Ontdek hoe de VitaliTrend®-scan je direct inzicht geeft in het welzijn, werkgeluk en de prestaties van je medewerkers. Deze digitale thermometer, bestaande uit 10 doelgerichte en essentiële vragen die je periodiek, bijvoorbeeld maandelijks kunt inzetten, biedt jou en je leidinggevenden direct waardevolle inzichten. Lees HIER verder.Voor professionals:

Zit je vast in je huidige baan en wil je graag vrijblijvend sparren over jouw situatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Klik HIER.
We staan klaar om naar je te luisteren en je te ondersteunen in jouw carrièrepad en loopbaan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen