10 slimme en krachtige interventies om ongewenst gedrag te pareren
07 maart 2024 

10 slimme en krachtige interventies om ongewenst gedrag te pareren

Onveilige omgang op de werkvloer, zoals recent bij omroep WNL, is schering en inslag. Wil jij 10 slimme en krachtige manieren om ongewenst gedrag bespreekbaar te maken? Check hieronder.

Stel iemand maakt een beledigende opmerking die bij de ander over de grens gaat. Of er wordt een opmerking gemaakt die verpakt is als compliment zoals "Goede suggesties voor iemand net uit de schoolbanken.", "Wat zie je er goed uit voor je leeftijd.", "Wat spreek je goed Nederlands." of "Wat knap dat jij met jouw maat toch zulke dingen draagt."

Hoe reageer je in zo'n situatie? Dat kun je chique oplossen met een kwinkslag en ego-uitweg door van de goede intentie uit te gaan. Hieronder 10 afgrenzende zinnen om ongewenst gedrag te pareren.

  1. Ego-uitweg: "Dat bedoel je vast aardiger dan het eruit kwam."
  2. "Dat klonk nogal bot, maar volgens mij maakte je een grapje."
  3. Skip "Voor een stagiair/meisje/voor jouw leeftijd en ik ben nog blijer met je compliment."
  4. Een licht tikje uitdelen om duidelijk genoeg te zijn en de communicatielijnen open te houden: "Oeps, niet oké hoor voor mij. Hoe bedoel je? Is vast niet met opzet."
  5. "Wacht even, was dat een compliment?"
  6. "Pardon, ik zie de grap geloof ik niet. Wat bedoel je precies?"
  7. "Stop, ik krijg even een error, dat klonk als een belediging."
  8. Of een collega die bij de koffieautomaat roddelt: "Ik voel me niet prettig bij dit gesprek. Laten we het positief houden. Heb je dit al met de betreffende collega besproken?"
  9. Of je ziet in een vergadering de ander met zijn ogen wegrollen of een wegwerpgebaar maken. Geweldloze oplossing: "Ik zag je reactie en dat gaf me een ongemakkelijk gevoel omdat ik het graag transparant houd. Kun je me laten weten wat je dwars zit?"
  10. Of je ziet in een vergadering de ander met zijn ogen wegrollen of een wegwerpgebaar maken. Los op met humor en een kwinkslag om de spanning te verlichten: "Dat was een indrukwekkende oogrol. Heb ik iets gemist, of is dit een geheime vergadercode?"

Meer weten hoe je 'geweldloos' kunt zeggen wat je echt dwarszit? Onnodige stress voorkomen en jezelf beschermen? Binnenkort geven we weer de training 'Professioneel afgrenzen en zelfverzekerder worden'. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Meer informatie vindt je HIER.

Over de schrijver
Reactie plaatsen