Is dit het nou?

Is dit het nou? Doe ik echt wat ik leuk vind? En wat er echt toe doet? Ben ik tijd aan het verspillen door te sluimeren? Iedereen kent wel momenten dat je je afvraagt of je wel op het juiste spoor zit. Life crafting is een leidraad bij het vinden van deze antwoorden.

Life crafting in een notendop
Mensen komen op hun werk om hun twee kostbaarste bezittingen te geven: hun talenten en hun netto levenstijd. Immers, je kunt je schaarse tijd en je unieke mix van talenten maar één keer uitgeven in de tijd die ons gegeven is.

Life crafting is een relatief nieuwe loot aan de stam uit de positieve psychologie en als kersverse wetenschappelijke methode gemunt door Michaela Schippers. Zij zetelt als hoogleraar Gedrag en Prestatiemanagement aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.  

Life crafting is gebaseerd op het reeds onder HR-professionals bekende jobcrafting: sleutelen aan je baan voor meer talentbenutting, effectiviteit en werkgeluk. Als je het mij vraagt: life crafting is de kunst van het boetseren op weg naar een voor jou weergaloos leven. Met gevulde aandacht en focus gevoelskeuzes kunnen maken die je leven en loopbaan de moeite waard maken. Of nog waardevoller maken door je ideale toekomst en voor jou betekenisvolle doelen na te streven.

Vind jouw Ikigai!
Noem het zingeving. Of geef het de gevleugelde term purpose, dat zoveel betekent als ‘hoger doel’, levensdoel, de reden of zin ergens of je lotsbestemming. Of geef het een mysterieuze naam zoals met het moderne en Japanse trefwoord ‘Ikigai: waar je vanuit bulls eye (zie afbeelding onder) graag vanuit diepe verbondenheid dagelijks vroeg je bed voor uitkomt. De sweet spot van waar je van houdt, waar je goed in bent, waar je de schoorsteen van kan laten roken en waarmee jij de wereld mooier maakt.


In de wetenschap heet het ook wel de MIL-zoektocht: de Meaning of Life. Wie bijvoorbeeld in sterke mate zijn Ikigai ervaart, scoort hoger op levenslust en ervaart in sterkere mate zingeving. Dat heeft bijgevolg een hele reeks prettige effecten op je netto levenstijd en vooral ook op je levenskwaliteit, zo toont recent wetenschappelijk onderzoek aan (Schippers, (2019). Zoals een betere nachtrust tot minder stress, somberheid, minder beroertes, hartaanvallen en lager risico op dementie, invaliditeit en voortijdige sterfte.

Life crafting betekent dat je in essentie voorrang geeft aan werk, activiteiten en tijdsbesteding die je ten diepste leuk èn belangrijk vindt èn dat jij met jouw bestaan een zinvolle betekenis inbrengt. Om met de beroemde Amerikaanse schrijver Mark Twain te spreken:


“De twee belangrijkste dagen in je leven zijn de dag
dat je geboren wordt en de dag dat je ontdekt waarom."



Transitiemoment
Herken jij je ook in dat ‘is dit het nou’-gevoel? Dat sluimerende of unheimische gevoel van onvrede, onrust of ontevredenheid. Of alle drie? Dat je ergens van weg beweegt van daar waar je wilt zijn ... Maar dat dat waar nog niet helder is. In ons coachvak ook wel bekend als het Alice in Wonderland-principe: ‘als je niet weet waar je heen wilt, is elke richting schijnbaar goed’. Helaas ben je dan vaak wel op weg, maar dan wel op een hellend vlak….

Sluimeren in de praktijk
Drie praktijkvoorbeelden (met gefingeerde namen) uit onze coachpraktijk. Zie ze voor je. Frank is 39, is gescheiden, heeft een veeleisende baan die hij saai is gaan vinden, voelt zich niet uitgedaagd noch dat hij zijn talenten kan benutten en voelt zich de laatste tijd dikwijls somber, onrustig en eenzaam.

Of zo schiet Jack me voor de geest. Hij is 54, zit vastgeroest bij zijn werkgever en kreeg pasgeleden een dot van een kans op een nieuwe baan van een teamgenoot uit zijn veteranen voetbalteam, maar vond zoals het bekende patroon in zijn leven, vooral een reden om op dit kruispunt vooral in zijn comfortzone te blijven zitten. En zijn energie slurpende spijtgevoel (met een vernuftig staaltje cognitieve dissonantiereductie) weet af te blussen met logisch klinkende en kundig bedachte ‘nee-redenen’.

Of neem Antoinette. Zij is 63, voelt geen uitdaging meer in haar werk, maar in het zicht van de pensioen haven voelt ze vier jaar voor de eindstreep nul komma nul motivatie om nog een ongewisse loopbaanstap te zetten.

Zo maar drie verhalen van mensen uit de coaching praktijk die voelen dat ze een afslag kunnen, nee misschien zelfs wel moeten, nemen. Ze voelen dat er iets sluimert en willen eigenlijk ten diepste een stap maken om hun leventje nieuw leven in te blazen. Maar wat dan?

24/7 ratrace ‘Ikigai enemy #1’
In de drukke tijd waarin we leven is het geen makkelijke opgave om de juiste weg te kiezen op dit complexe kruispunt. In de ratrace van werkdrukte, volle agenda’s, reistijd, huishoudelijke taken, verplichtingen en ‘moetjes’, mantelzorg, (vervolg(studie), sportverplichtingen, sociale leven en contacten, het alom aanwezige FOMO-virus (‘fear of missing out”, ofwel bang dat je iets mist), continue afleiding en stortvloed van nieuws, informatie, prikkels en afleiding, is het hele idee van life crafting makkelijker dan te begrijpen dan het vooral succesvol toe te passen.

Onze voorouders kregen in hun hele leven
nog niet zoveel informatie te verwerken,
dan wat de meesten van ons op één dag te verstouwen krijgen


Bevangen door het systeem van afleiding en informatie overload, is de 24/7 ratrace een geduchte zo niet de grootste tegenstander van onze sleutel naar Ikigai. De hamvraag is dan: hoe pak je de regie in de 24/7 ratrace voor je ideale leven?

Werk maken van life crafting?
In de kern vraagt life crafting om vanuit een staat van ontspanning met ruimte en rust in je hoofd op hogere vlieghoogte je leven te overzien en dat je in die rusttoestand actief nadenkt over je leven met denk- en schrijfoefeningen.

De zeven kernvragen van life crafting noemen wij ook wel ‘trage vragen’, omdat je ze wel snel kan formuleren en lezen, maar pas na diepe reflectie en verbeeldingskracht een langzaam antwoord opleveren. Wij hebben zelf het acroniem SLEUTEL bedacht als ezelsbruggetje voor de zeven sleutelvragen van life crafting.


  1. De S van Sluimerstand?. Ga je niet voluit? Ben je ergens ontevreden over? Of heb je een unheimisch gevoel?

  2. De L van Lach om je karakter. Lach uit dankbaarheid om je positieve eigenschappen en lach je – eufemistisch gesteld - minder sterke eigenschappen met een knipoog toe. Wat apprecieer aan jezelf en wat waardeer je minder?

  3. De E van Ervaar je toekomstbeeld bij een status quoHoe ziet je toekomst eruit als ‘je blijft doen wat je altijd deed’? Als je de lijn van het ongewenste heden doortrekt in de toekomst. Als je bijvoorbeeld werk blijft doen waar je wel goed in bent, maar geen energie van krijgt….?

  4. De U van Uitstap naar de ideale toekomst. Zie voor je hoe alles precies zo zal verlopen als jij zou willen als er geen beren op de weg zijn. Denken in problemen en knelpunten is hier in deze stap uit den boze. Wat geeft je echt energie en wat zou je echt willen? Met wie leef je samen? Hoe ziet je ideale loopbaan eruit en met welke leuke activiteiten en hobby’s besteed jij je vrije tijd?

  5. De T van Tijd maken voor drie concrete en meetbare doelen. Waarschijnlijk op verschillende schaakborden, zoals werk, gezondheid en sociale contacten/vrije tijd met daarbij steeds de vraag waarom dit doel ten diepste voor jou belangrijk is.

    Bijvoorbeeld:
    Ik wil binnen 1 jaar vanaf vandaag een andere baan waar ik het spoor van mijn talenten en Ikigay volg, zodat ik beantwoord aan mijn diepere behoefte van bewust leven op weg naar mijn weergaloze leven;

    Ik wil binnen een half jaar vanaf vandaag letterlijk en figuurlijk lekker in m’n vel zitten, door onder meer op m’n BMI-gewicht te komen en meer rust, ruimte en tijd te hebben voor belangrijke zaken en dierbaren, zodat ik het gevoel heb regie te hebben over mijn lijf en vooral zielenrust ervaar in dit drukke leven;

    Ik wil deze lente en zomer met een leuk clubje geïnteresseerde vrienden/mensen musea bezoeken of inspirerende boeken bespreken, die me het gevoel geven aan m’n nieuwsgierigheid en levensvreugde tegemoet te komen.  

  6. De E van de Enterknop. Vergeet niet op ‘enter’ te drukken. Ga aan de slag. Begin. Kom in actie. Begin klein. Doe dat wel vanuit prioriteiten. Begin met je eerste doel. Wat is de daarbij de eerste stap die je gaat zetten? Zet je deze in je agenda? Heb je daar tijd voor vrijgemaakt? Hoeveel tijd ga je eraan besteden? En wanneer wil je de eerste stap gezet hebben? Bijvoorbeeld: begin komende week met elke werkdag een lunchwandeling van 30 minuten op weg naar je streefgewicht over minimaal een half jaar.

  7. De L van Laveer tussen de obstakels heen. Laveren komt als term uit de scheepvaart en betekent ‘het zigzag tegen de wind in varen met een zeilboot’. Hierbij wordt de boot steeds over een andere boeg gevaren. Terug vertaald naar life crafting: steeds een plan of oplossing hebben voor alle mogelijke en denkbare tegenslagen en knelpunten. Je kunt de volgende reddingsboei gebruiken: als (obstakel X), dan (oplossing Y). Bijvoorbeeld: als het morgen regent, neem ik op mijn werk de hele dag de trap in plaats van de lift (op weg naar je streefgewicht).

 
Doorpakken? Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Behoefte om hiermee aan de slag te gaan en door te pakken? Om tijd en rust te vinden op een plek waar je met anderen en juiste guidance kunt herbronnen, herijken en herladen? De SLEUTEL-vragen van life crafting te stellen?

Weg uit de waan van de dag. Gericht op bruisende vitaliteit. Met meer impact bij je vurig gewenste dromen en doelen. Soms is het nodig om een stap terug te doen en het grotere plaatje te bekijken. Juist door vanuit een afstand het geheel te overzien, kun je betere inzichten krijgen en beslissingen nemen. En ben je meer ontvankelijk voor inspiratie, nieuwe inzichten en perspectieven.

Is dit jouw moment? Dan biedt dit jaar jouw kans. 8 t/m 12 november 2024 kun je mee op expeditie Me-search, ga je mee op pad naar je Ikigai-reis en word je uitgedaagd te sleutelen aan je leven en loopbaan met life en job crafting. Daar organiseren en verzorgen wij in een prachtige villa met adembenemend uitzicht over de heuvels van Malaga de 5-daagse weekend retraite “Van Sluimeren naar Sprankelen – pak de regie in de 24/7 ratrace” gebaseerd op ons recent verschenen zevende en gelijknamige boek.

Voor mensen die ook ervaren te weinig toe te komen aan de ruimte, rust en kunst van Life Crafting.  

Kortom, een 5-daags bruistablet om je mooiste leven te leven.


Wil je ontsnappen aan het alledaagse? Soms moet je gewoon een reis maken (alleen) en ontdekken wat er nog meer is. Verbreek de verbinding met je dagelijkse omgeving en maak ruimte voor nieuwe ervaringen, inzichten en ideeën.


Herken je jezelf hierin? Dan vertellen wij je graag meer over de retraite “Van Sluimeren naar Sprankelen!”


Meer informatie 


https://optimaal-talent.nl/retraitevansluimerennaarsprankelen/

Hier vind je ook onze trailer en brochure.

Bronnen:

  1. Viktor & Stephen Steijger et al. (2024) “Van Sluimeren naar Sprankelen – Pak de regie in de 24/7 ratrace”. Uitgeverij: Kloosterhof, Neer.
  2. M.C. Schippers & N. Ziegler. Life Crafting as a way to find purpose and meaning in life, Frontiers in Psychology (2019).
  3. A. Leclaire (2024). “Life crafting – kies het levenspad dat bij je past”. Psychologie Magazine 01-24.
Over de schrijver
Reactie plaatsen