De wereld om ons heen verandert in razendsnel tempo. Van geopolitieke spanningen en klimaatverandering tot afnemend vertrouwen in instituties en in elkaar. Juist in zulke tijden is er behoefte aan ander leiderschap — leiderschap dat verantwoordelijkheid neemt, durft te leren, en zich niet laat leiden door angst of gemak, maar door visie, reflectie en de bedoeling.
Wat als we in Nederland — en zeker ook in politiek Den Haag — wat vaker zouden kiezen voor de leer- en groeizone?
Te vaak zien we gedrag uit de comfortzone of angstzone. Denk aan het vasthouden aan het bekende, het politieke spelletje, het afdekken van risico’s, of het eindeloos uitstellen van besluiten. Herkenbaar? Het zijn reflexen die misschien veilig voelen, maar die ons zelden verder brengen.
Wij geloven dat het tijd is voor leiders die het aandurven om buiten de gebaande paden te gaan. Leiders die ruimte maken voor experiment, anders denken, feedback ontvangen, verantwoordelijkheid nemen, en vooral: handelen vanuit hun bedoeling. Dat vraagt lef. En reflectie. Maar bovenal vraagt het de bereidheid om te leren en te groeien — ook als het spannend wordt.
Of je nu in de Tweede Kamer zit of in de koffiekamer werkt: échte verandering begint bij zelfleiderschap. Daarom hebben wij vier vragen die je vandaag al kunt gebruiken om je eigen leer- en groeizone te verkennen:
- In welke situaties houd jij vast aan je comfort, terwijl je eigenlijk uitgedaagd zou willen worden?
- Waar herken je gedrag uit de angstzone – bijvoorbeeld vluchten, uitstellen of jezelf indekken?
- Wat is voor jou een concrete stap om deze week te oefenen, te leren of je comfortzone te verleggen?
- Hoe ziet jouw persoonlijke groeizone eruit – en wat zou jij doen als je daar volledig in zou stappen?
Wij dagen onszelf én jou uit om deze vragen serieus te nemen. Want als we allemaal iets meer in onze leer- en groeizone durven te stappen, maken we samen een verschil — in teams, organisaties en uiteindelijk ook in ons land.
Vrij naar John F. Kennedy zouden we willen zeggen:
Vraag je niet af wat je team, organisatie of land voor jou kan doen.
Vraag je liever af wat jij met jouw talent kunt doen voor je team, organisatie en voor Nederland.
Laten we hopen dat ook onze politieke vertegenwoordigers zich hierdoor laten inspireren.
Stephen & Viktor Steijger