Iedereen is een genie – als je maar naar het juiste talent kijkt

Iedereen is een genie – als je maar naar het juiste talent kijkt

Over neurodiversiteit, werkgeluk en de kracht van anders denken

Deze maand verdiepen we ons als Optimaal Talent in het thema neurodiversiteit. Een onderwerp dat raakt. Vandaag werden we geïnspireerd door het boek Als alle breinen werken van Saskia Scheepers. Een boek dat je niet alleen aan het denken zet, maar ook direct uitnodigt tot actie. Hoe kijken we eigenlijk naar talent, samenwerking en inclusie op de werkvloer?

Scheepers maakt duidelijk: zo’n 20% van de werkende Nederlanders heeft een neurodivergent brein – mensen met bijvoorbeeld ADHD, ADD, autisme, hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit. Toch zijn de systemen, verwachtingen en beoordelingscriteria in veel organisaties nog afgestemd op het ‘neurotypische’ referentiekader. Daardoor blijven unieke talenten te vaak onbenut.

Wat ons als trainers en coaches raakt, is het inzicht dat we onbewust nog vaak vastzitten in het idee van ‘normaal’. Maar wie bepaalt wat normaal is? En belangrijker nog: hoeveel waardevolle denkkracht, creativiteit en vernieuwing laten we liggen als we enkel kijken naar wat afwijkt in plaats van wat bijdraagt?

Zoals Einstein het ooit treffend zei:
"Iedereen is een genie, maar als je een vis beoordeelt op zijn vaardigheid om in een boom te klimmen, zal hij zijn hele leven denken dat hij mislukt is."

En zoals Wendy Graves eraan toevoegt:
"We kijken vaak te eenzijdig naar de tekortkomingen, maar stellen ons te weinig de vraag: wat is de meerwaarde en bijdrage van iemand?"

Het boek van Saskia biedt niet alleen bewustwording, maar ook praktische tools. Eén daarvan is de PERMA-vragenlijst uit de positieve psychologie, een benadering die wij als Optimaal Talent ook omarmen. PERMA staat voor:

  • Positive Emotions
  • Engagement
  • Relations
  • Meaning
  • Achievement

Deze vijf pijlers helpen om inzicht te krijgen in wat mensen in hun kracht zet en bijdragen aan een team duurzaam vergroot. Zo wordt werkgeluk niet iets abstracts, maar een concreet uitgangspunt voor talentontwikkeling en toekomstgericht leiderschap.

Voor ons bevestigt dit boek wat we elke dag zien in de praktijk: diversiteit van denken is geen risico, maar een bron van groei. Mits we er bewust ruimte voor maken.

Een warme aanbeveling dus voor iedereen die werkt aan inclusieve teams, leiderschap met oog voor mens én potentieel, en een werkomgeving waarin iedereen mag floreren.

Goed gedaan, Saskia Scheepers — keep up the good work. En laten we samen zorgen dat álle breinen kunnen werken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen