De kracht en onmacht van hechtingsgestoorde leiders
05 november 2024 

De kracht en onmacht van hechtingsgestoorde leiders

In de wereld van leiderschap zien we vaak dat mensen met narcistische trekken zich naar de top werken. Dat klinkt misschien intimiderend of zelfs negatief, maar wat als deze kenmerken juist helpen om door moeilijke tijden te navigeren? In een uitgebreid interview met psycholoog en schrijver Martin Appelo ontdekken we wat hechtingsgestoorde leiders kunnen bijdragen én waar ze tekortschieten.

Wat maakt narcisme zo aantrekkelijk in leiderschap?
Narcistische persoonlijkheden kunnen zich staande houden in de stressvolle wereld van leiderschap. Terwijl slechts een klein percentage van de bevolking narcistische kenmerken vertoont, ligt dit percentage bij topmanagers veel hoger. Narcistische leiders schuwen het niet om de leiding te nemen en durven beslissingen te maken die anderen niet aandurven. In tijden van crisis kan deze doortastende houding precies zijn wat nodig is.

Hechting en leiderschap
Een sterke, veilige hechting vormt de basis van gezonde relaties. Mensen met een veilige hechtingsstijl hebben doorgaans vertrouwen in zichzelf en anderen. Maar voor sommige leiders ligt dat anders. Appelo legt uit dat een onveilige hechting – zoals angstige, vermijdende of gedesorganiseerde hechting – vaak leidt tot patronen die zich goed lenen voor leiderschap, vooral in uitdagende omstandigheden.

Bijvoorbeeld:

  • De alfawolf: Deze leiders nemen zonder aarzeling de leiding wanneer het erom spant, vaak aangedreven door een gedesorganiseerde hechting.
  • De inspirator: Met een vermijdende hechting werken zij liever alleen, met grote ideeën en weinig emotionele afhankelijkheid.

Kracht en risico's
Narcisten in leiderschapsrollen blinken uit in onverschrokkenheid en daadkracht. Maar als deze leiders blijven hangen in hun ‘alfawolf’-houding zonder zich terug te trekken na de crisis, kunnen ze onbedoeld de dynamiek in een team verstoren. De overgang naar een meer betrokken en ondersteunende rol vraagt vaak om empathie en zelfbewustzijn, iets wat niet iedere narcistische leider even gemakkelijk vindt.

Wat kunnen we leren van hechtingsgestoorde leiders?
In plaats van narcisme te zien als een belemmering, kunnen organisaties leren om de kracht van deze leiders te benutten. Door een balans te vinden, kunnen hun sterke kanten bijdragen aan innovatie en doorbraken. Tegelijkertijd helpt bewustzijn van hechtingsstijlen teams en collega’s om effectief om te gaan met deze unieke persoonlijkheden.

Het gehele interview is gepubliceerd in vakblad LoopbaanVisie oktober 2024 en kan je HIER teruglezen.

Klaar om jouw leiderschap verder te ontwikkelen?
Maak een afspraak voor een kosteloze intake en ontdek jouw potentieel. Leer hoe je sterke kanten kunt omarmen en valkuilen kunt vermijden, zodat je als leider optimaal kunt bijdragen aan jouw team en organisatie. Klik HIER voor een bakkie-koffie-gesprek.

Over de schrijver
Reactie plaatsen