Optimaal Talent zet zich maatschappelijk in voor tweede kans gedetineerden
Afgelopen week was er een bijzondere gebeurtenis waaraan Stephen en Viktor Steijger namens Optimaal Talent deelnamen. Viktor kreeg in zijn vrijwilligersrol als coördinator van de 35+ afdeling van de voetbalclub BVV Barendrecht een eervol verzoek: stel een speciaal ‘maatschappelijk voetbalteam’ samen om deel te nemen aan het Dutch Football Works toernooi dat op 23 mei plaatsvond binnen de gevangenismuren van de penitentiaire inrichting Krimpen aan den IJssel.
Terugkeer op de arbeidsmarkt
In tenminste acht penitentiaire inrichtingen in Nederland draait een project dat erop gericht is gedetineerden door middel van voetbal toe te leiden naar de arbeidsmarkt. Veelal wordt hier de samenwerking gezocht met Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) die hun netwerk en sponsoren inzetten om betaald werk voor na de detentie te realiseren. In PI Krimpen draaide dit project “Krimpen Inside” de afgelopen maanden onder de enthousiaste leiding van Leen Van Steensel, oud-voetballer en huidig hoofdtrainer van BVV Barendrecht. En met succes: van de twaalf gedetineerden zijn er inmiddels al tien toegeleid naar werk en/of een opleiding!
Toernooi “werk via Sport”
Voor de betreffende gedetineerden is deelname aan dit toernooi een beloning voor goed gedrag en een stimulans om te blijven werken aan een succesvolle re-integratie in de maatschappij. 23 mei was voor hen de kers op de taart. Op het jaarlijkse door het Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) project “Werk via Sport” en het European Football for Development Network georganiseerde toernooi Dutch Football Works konden zij onder uitstekende weersomstandigheden en voor het oog van een flink aantal genodigden hun voetbalkwaliteiten én sportiviteit tonen. Het deelnemersveld bestond uit 7 teams van andere penitentiaire inrichtingen en vier teams van “buiten de muren”: het Nederlands Advocaten Voetbalteam, het team DJI Werk via Sport, FC de Rebellen, met onder meer de oud-profs Royston Drente, Ali Boussabon en Andwele Slory, en de business club van BVV Barendrecht.
BC-team Barendrecht speciale mix 35+ teams, hoofdtrainer en BN’er
Team Businessclub BVV Barendrecht is een speciaal voor dit toernooi geselecteerde mix uit verschillende 35+ teams uit de BVV 35+ competitie, hoofdtrainer Leen van Steensel en BN’er Sander de Kramer. Met daaromheen een brede staf van betrokkenen, vrijwilligers en BC-voorzitter. Na een fanatiek, maar absoluut ook sportief toernooi vanuit alle teams ging het team van FC de Rebellen, bestaande uit oud-profvoetballers, er met de toernooiwinst vandoor. Ze kregen twee bekers uitgereikt, ook voor het beste Voetvolleyteam. Het BVV BC-team werd verrassend derde, wat een prestatie van formaat was met vijf vijftigers tegen oud-profs en overwegend twintigers en dertigers.
Optimaal Talent levert bijdrage met pro deo coaching en training
Het hoger doel om mee te doen en graag deel te nemen? “Iedereen maakt fouten en iedereen verdient een tweede kans. Dàt drijft ons!”, aldus BVV-hoofdtrainer Leen van Steensel. De insteek? Dat iedere speler of betrokkene van dit speciale BC-team zich vanuit zijn mogelijkheden, netwerk, ervaring en expertise zoveel mogelijk inzet om de weg naar een succesvolle terugkeer op de arbeidsmarkt te helpen plaveien.
BC-voorzitter BVV Barendrecht Marco van der Leer: “Een uniek voetbaltoernooi met een mooi project ‘Werk via Sport’, waarbij onze Businessclub een netwerk aan bedrijven en non-profit organisaties heeft die daar ook invulling aan kan geven.” Zo herbergt het BC-team twee medewerkers van de Gemeente Rotterdam die zich gaan inzetten om gedetineerden te faciliteren een nieuwe baan te vinden. Of Stephen en Viktor Steijger die vanuit hun bedrijf Optimaal Talent, ook al bijna tien jaar een 35+ BVV team, onbezoldigd loopbaan coaching en een persoonlijk leiderschapstraining aanbieden om die tweede kans gestalte te geven en de succesvolle re-integratie op de arbeidsmarkt te helpen realiseren. De gesprekken lopen en er wordt op korte termijn doorgepakt.
Symbolische boodschap
“Om onze insteek en doel te onderstrepen verschenen wij, zeker niet toevallig, in een oranje outfit met nummer 14. Voor ons zijn oranje en dit rugnummer een knipoog naar het historische WK’74, dat symbool staat voor optimisme, hoop, avontuur, initiatief, kansen en mogelijkheden. Met de borst vooruit de wereld tegemoet treden en met een positieve mindset en aantrekkelijk optreden. In de sport, op het werk en in de maatschappij. Er zijn altijd kansen. Ook voor mensen met ’n krasje op hun CV. Inderdaad, ‘ieder nadeel heb se voordeel’ wist een welbekende voetbalfilosoof al”, aldus Viktor Steijger, de kartrekker van dit speciale Business Clubteam.
Bijzondere ervaringen
Alle team-en stafleden van het BVV BC-team kijken met enorm veel plezier terug op deze bijzondere toernooidag. Wat maakte deze dag zo bijzonder? Stephen Steijger: “Het moment dat die gedetineerde en speler van dat PI-team, die Leen zo succesvol heeft begeleid, spontaan een speech geeft en speciaal ook de teams van buiten bedankt dat zij de tijd en moeite hebben genomen om tegen ons gevangenen te spelen”. Roel Schop: “Dat je door sluizen en zeven deuren moet, maar als gelijken op het veld staat en van het spelletje geniet!”. Andre Kooy: “Het meest opvallende was dat er onderling veel respect was en er geen enkel negatief voorval heeft plaats gevonden. Zelfs niet in het heetst van de strijd”. Waarbij Viktor Steijger aanvult: “Bijna zelden in een voetbalsetting mee gemaakt, over de afgelopen 30 jaar, in de helaas breed verziekte voetbalcultuur, dat er zo weinig gezanik, verongelijktheid, provocatie of zuigerig gedrag zichtbaar was. Ik zag vooral emotieregulatie, onverstoorbaarheid, eerbied en respect. Wat een verademing. Ook in die zin geeft deze ervaring hoop aan een succesvolle terugkeer”.