De baas moet over zijn eigen schaduw heen springen!
Het hybride werken leidt tot moeilijke tijden voor control freaks en ego's.
Veel leidinggevenden worstelen met hun bestaansrecht nu het parkeerterrein halfleeg is en de overvolle kantoortuin ook verleden tijd is. Veel managers hebben het gevoel ‘uitgekleed’ te zijn nu ze ervaren dat het bedrijf door blijft draaien zonder fysieke controle. Als je als leidinggevende gedijt op status, behoefte aan invloed en controle, dan zijn het slechte tijden voor je! Het tijdperk waarin het hybride werken versneld zijn opmars maakt naar een 50/50 verdeling, levert ook ongemak op voor managers die het ‘oude baasdenken’ praktiseren. Het aansturen van fysiek onzichtbare troepen, waarbij je uit een ander vaatje moet tappen, levert voor sommige managers een deuk op in hun aanzien- en invloedbehoefte.
Als je als leidinggevende gedijt op status, behoefte aan invloed en controle, dan zijn het slechte tijden voor je!
Nu iedereen die dat kan steeds meer vanuit huis werkt, voelt het voor veel leidinggevenden aan alsof ze de controle over hun mensen verliezen. Het adagium ‘vertrouwen is goed, maar controle is beter’ kan de prullenbak in. Was die controle niet een illusie?
Het idee dat medewerkers op kantoor altijd aan het werk zijn is beeldvorming. Hoe weet je of iemand die uit het zicht is met zijn werk bezig is? Echt, het gebeurt nog steeds dat leidinggevenden hun medewerkers die thuis werken vragen of zij een overzicht sturen wat ze die week gedaan hebben. Maar na een ‘normale’ werkdag vragen we dat toch ook al lang niet meer?
De coronacrises hebben aangetoond dat mensen niet ’80 gaan waar je 100 mag rijden’ als de controle wegvalt. Het tegendeel is eerder waar, en is ook wat wij veel zien in onze praktijk. Kan het leiderschap in het hybride werken-tijdperk de prullenbak in? Natuurlijk niet, er zal altijd behoefte blijven aan leiderschap, al is het maar omdat je iemand nodig hebt die de kaders geeft en voor de verbinding zorgt.
Om succesvol leiding te geven op afstand heb je vijf specifieke kwaliteiten nodig. Vanuit een meta-analyse stelden wij een ‘big five’ voor leiderschap op afstand op:
Vitaliteit: Je weet voor jezelf en jouw team waar er gevaren liggen voor spanning en stressfactoren. En waar aanknopingspunten liggen voor bevlogenheid;
Visie: Je hebt een toekomstbestendige visie, je bent in staat richting te geven, je bent waarden gedreven en je hebt een sterk moreel kompas met de teammissie en zingeving voor jou en je teamleden;
Vertrouwen: Je laat vertrouwenwekkend gedrag zien en je weet voor het team een psychologische veiligheid neer te zetten voor optimale vertrouwensrelaties;
Verbindend vermogen: Je draagt de missie en de kernwaarden uit en weet deze te verbinden met de teamdynamiek. Verder weet je in ‘het goede gesprek’ te communiceren vanuit gevoel en behoeften dus in gevuld contact;
Versie: Je hebt oog voor hoe mensen in hun vel zitten zowel zakelijk als privé en je weet hoe je iedereen talentgericht en het beste uit zichzelf kan laten halen om tot de beste prestaties te komen.
Stephen Steijger