Gezien het gegeven dat er in iedere baan een keer de klad komt, dat je alles al een keer gezien hebt en een routinematige houding zijn intrede doet.
Hoe zit dat nou?
Ik ken veel mensen die een behoorlijke baanmatch hebben, leuk werk doen dat aansluit bij hun talent, er goed in zijn maar na verloop van tijd gaat de frisse energie en de prik er toch van af.
In bovenstaande vitaliteitscurve zitten die mensen al in het oranje gebied in de glijbaan naar beneden.
Uitspraken die wijzen op toegevoegde waarde:
- Medewerkers zijn fris, fruitig en vol energie
- Deze medewerkers zijn creatiever
- Stralen levenslust uit en hebben pretoogjes
- Zijn wakkerder en alerter en staan meer ‘AAN’ bij overleggen
- Lekker in je vel, betekent beter presteren
- Maken het verschil
Uitspraken die wijzen op donker oranjezaken die ik veel hoor in de coachpraktijk:
- De energie en hongerigheid lopen terug
- Verlies van scherpte, sommige taken versloffen
- Er worden meer fouten gemaakt
- Ik moet me naar het werk slepen
- Uitstelgedrag en de deadline opzoeken
- Niet meer enthousiast de vinger opsteken voor nieuwe klussen en taken
Uitspraken die wijzen op het rode gebied:
- Ik heb spanningsklachten mentaal, emotioneel of fysiek
- Ik heb geen energie meer om aan het einde van de dag nog wat te ondernemen
- Ik ben aan het eind van mijn latijn
- Ik sta ‘UIT’ en maak zeker het verschil niet
- Ik ben nog maar 20% productief in mijn baan
- Ik voel geen zingeving voor mijn werk
De loopbaanvuistregel is dat tussen 2 en 5 jaar je houdbaarheidstermijn onder druk komt, mits je er niks aan doet. Hoewel dat voor iedereen verschilt, is het wel wijs om tijdig maatregelen te nemen. Dat je aan de voorkant net voordat je over de helling gaat, jezelf een impuls geeft. Het is wel een onlogisch moment want alles gaat lekker en je zit in een flow. Als we de vitaliteitscurve vervangen door een klok, zou je tussen 10 en 12 uur actie moeten ondernemen.
Zo draai je wijzer van de klok naar 11 uur:
- Zorg dat je nieuwe uitdagende taken op je neemt (en stoot corvee werk af)
- De kunst van het ‘schuine streep model’ : stap bijvoorbeeld in de OR of de personeelsvereniging
- Ga vrijwilligerswerk doen
- Volg een opleiding of specialiseer je verder in een aanpalend vakgebied
Hoe verleng je jouw houdbaarheidstermijn?
Sta jaarlijks stil, juist als het lekker gaat, wat je kunt doen om jezelf fris en fruitig te houden.
Wil je meer van dit?
Ronde de zomer komt de e-learningmodule ‘Blijf scherp op je vakmanschap” online. In deze module staan we stil bij hoe je toekomstbestendig wordt en blijft met je kennis en kunde.
Door: Stephen Steijger
Trainer/coach en managing partner Optimaal Talent